[20.07.2015] Ръст на продажбите и цените на имотите в София отчитат експертиРъст на продажбите на жилища, на цените, новоотпуснатите кредити, на издадените разрешителни за строеж и на стартиралото ново строителство в София отчита агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Едновременното увеличение на всички показатели се случва за първи път от 2008 г., когато световната финансова криза започна да се усеща и на българския пазар на имоти. „Вече и купувачите, и продавачите са единодушни за това, че пазарът е във възходящ тренд и е време за сключване на сделки“, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Полина Стойкова.

Експертите отчитат и нарастване на инвестиционната активност на пазара на жилища в столицата, включително и от купувачи от други градове, които смятат София за стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента съставляват около 15% от купувачите на жилища в града, сочат данните на компанията.

Средни цени

Данните показват, че през второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м. при 771 евро/кв.м. за първото тримесечие и 735 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2014 г., т.е. ръстът на цените на имотите достига 6% на годишна база и 1% спрямо предходното тримесечие.

Средната обща покупна цена на апартамент в София е 75 хил. евро и остава съпоставима с тази през 2014 г., т.е. няма съществено изменение в бюджетите на купувачите от миналата година насам, отчита още агенцията. Единствено важна разлика е, че през първото тримесечие преобладават бюджетните покупки на цени до 50 хил. евро, а през второто тримесечие купувачите вече са много по-уверени и се активизират покупките в средния и високия ценови клас.

Пазарът по райони

Лозенец е един от най-предпочитаните квартали през второто тримесечие. Районът държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1 100 евро/кв.м. Сходни са нивата и в центъра на София, към който купувачите постепенно възвръщат интереса си.

Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали райони на столицата.

Продажби

Продажбите на жилища в София през второто тримесечие отчитат ръст от 50% на годишна база. През първото тримесечие отчетеното годишно нарастване на обемите продажби беше 30%. Процесът на активизация на пазара се ускорява, а изминалото тримесечие се превръща в най-успешното за имотния пазар в столицата от няколко години насам.

Продължава и тенденцията за скъсяване на срока за реализация на имотите в София. Средният престой на продадените през второто тримесечие имоти достига 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Параметри на закупените жилища

Покупките на 3-стайни апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци. Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти, сочат още данните на агенцията. Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи.

Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял.

Съответно, средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв.м. при 74 кв.м. в началото на годината. Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища за тримесечието. Половината от продадените жилищата са с ТЕЦ.

Тенденции и перспективи

2015 г. до момента потвърждава очакванията на компанията, че ще бъде преломна при градските имоти и особено за най-големия пазар в страната - София. Може да се каже, че пазарът в столицата е в добро здравословно състояние и все по-уверено излиза от стагнацията, в която беше изпаднал години наред.

Очакванията са, че темпът на нарастване на цените и продажбите ще се запази сходен до края на годината, достигайки ръст от около 6-7% за цялата година.


По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Източник: Инвестор.бг

 

---------------------------------------------------------------

Новини за имоти  ---------------------------------------------------------------
Готови жилища
Жилища в строеж
Апартаменти
Едностайни
Двустайни
Тристайни
Четиристайни
Мезонети
Студиа
Офиси
Къщи
Магазини, Заведения
Парцели

Апартаменти
Офиси
Магазини, Заведения
Къщи
Парцели


Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo